علل، علائم و درمان آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید جزو عارضه های التهابی می باشد که در اثر آن مفاصل دچار مشکل می شوند، در موارد شدید تر علاوه بر مفصل قسمت های دیگر بدن از جمله: پوست، چشم، ریه ها، عروق و قلب نیز درگیر می شود.
اگر بخواهیم در یک جمله این عارضه را بیان کنیم باید گفت که آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی است که در آن بدن به اشتباه به بافت های درون خود حمله می کند.
دقت داشته باشید که آرتریت روماتوئید با استئوآرتریت تفاوت دارد، در این عارضه تغیرات بر روی لایه پوشانده شده روی مفصل انجام می شود و در نهایت سبب التهاب می شود، این موضوع به مرور زمان و در صورت درمان نشدن موجب تغییر شکل استخوان ها خواهد شد.
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد ما قصد داریم تا کمی بیشتر در خصوص این بیماری صحبت کنیم و بررسی نماییم چه روش های درمانی وجود دارد و آیا آرتریت روماتوئید خطرناک است یا نه؛ بنابراین اگر شما یا یکی از عزیزانتان به این بیماری دچار شده است توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.
آشنایی بیشتر با آرتریت روماتوئید

درد مفاصل دست
همان طور که در ابتدا بیان کردیم آرتریت روماتوئید جزو بیماری های خود ایمن می باشد، یعنی مربوط به عملکرد غیر طبیعی و اشتباه سیستم های ایمنی بدن است. روند طبیعی این گونه است که بدن باید به باکتری ها و ویروس های خارجی حمله کند، اما در این بیماری به اشتباه به بافت های داخلی حمله می شود. بنابراین در این بیماری بدن به بافت های مفصلی حمله می کند.
در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید تولید سلول های سفید خون در غشای سینوویال به میزانی بیش از حد معمول است. این غشاء به عنوان سینوویوم نیز شناخته می شود، بافتی که حفره های مفاصل را می پوشاند و باعث التهاب می شود.
این روند می تواند منجر به فرسایش مفصل، کاهش حرکت و در برخی موارد آسیب زدن به سایر قسمتهای مرتبط مانند ریهها، قلب، رگ های خونی و چشم شود.
بسیار مهم است که برای درمان این بیماری به موقع نزد فوق تخصص ارتوپد مراجعه نمایید، زیرا در صورت عدم درمان امکان شکل گیری بافت پانوس وجود دارد، این بافت می تواند روند فرسایش را سریع تر کند که در نتیجه آسیب بیشتری به غضروف و استخوان ها وارد می شود.
علائم و نشانه ها

علائم آرتریت روماتوئید در زنان
عموما روماتیسم مفصلی در ابتدا یک بیماری خاموش می باشد، به نوعی که ممکن است برای هفته ها یا ماه ها شما متوجه آن نشوید، اما زمانی که بیماری پیشرفت کند علائم ظاهر می شود و نیاز است تا مراقبت های پزشکی را انجام دهید.
علائم های اولیه روماتیسم که شما متوجه آن خواهید شد شامل:
- خستگی
- درد عضلانی
- تورم مفاصل
- سفتی مفصل در دست و پاها (عموما در صبح بیشتر است)
- بی حسی و سوزن سوزن شدن دست
- تب درجه پایی
آرتریت روماتوئید در ابتدا تنها در چند مفصل کوچک قرار دارد مانند انگشتان دست و یا پا، اما به ندرت علائم از دست خارج می شود و بخش های دیگر بدن را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
بیشتر بخوانید: درمان خانگی پوکی استخوان با 9 روش ساده
عوامل خطر
این که دقیقا چه چیزی سبب بروز این بیماری می شود هنوز مشخص نیست، اما برخی از عوامل وجود دارد که احتمال ابتلا را افزایش می دهد، این عوامل شامل:
ژنتیک
گونههای خاص موجود در ژنهای آنتیژن لکوسیتهای انسانی (HLA) با خطر بالاتر ابتلا به روماتیسم مفصلی همراه هستند. در اثر این تغییرات گلبول های سفید خون سریع تر از حالت معمول اصلاح ناهمجاری های مفاصل را انجام می دهند، این روند سبب التهاب التهاب خواهد شد.
اما دقت داشته باشید که روماتوئید یک بیماری ارثی نمی باشد، یعنی همه کسانی که به این بیماری دچار می شوند دارای hla نیستند و حتی برعکس تمامی افراد دارای این ژن به این بیماری دچار نیستند. بلکه منظور در این است که در خطر ابتلا در این افراد بیشتر از سایرین است.
باکتری و ویروس
برخی از پزشکان معتقدند که وجود برخی از عفونت های می تواند سبب تحریک و پیشرفت روماتوئید شود، این عفونت ها شامل:
- عفونت لثه به ویژه gingivalis
- عفونت ادرار به خصوص mirabilis
- ویروس اپشتین بار که در اکثر مواقع عامل مونونوکلئوز شناخته می شود
جنسیت
طی تحقیقات صورت گرفته آرتریت روماتوئید در بانوان بیشتر دیده می شود، یعنی حدود 70 درصد از افرادی که به این بیماری دچار هستند بانوان می باشند، بازهم علل این موضوع هنوز شناخته نشده است که چرا باید بانوان بیشتر از سارین به این بیماری دچار شوند. اما تصور بر این است که این موضوع مربوط به هورمون های فرد است.
تشخیص
زمانی که شما متوجه علائم خود می شوید باید برای بررسی های بیشتر نزد پزشک متخصص مراجعه کنید، پزشک نمی تواند تنها بر علائم شما تکیه کند و باید آزمایش هایی از قبیل تصویر برداری اشعه ایکس انجام دهید تا تشخیص بهتر انجام شود.
همان طور که اشاره کردیم این بیماری در ابتدا خاموش است، به همین دلیل برای تشخیص بهتر باید حداقل 6 ماه از آن گذشته باشد.
درمان آرتریت روماتوئید

درمان آرتریت روماتوئید
مصرف دارو
برای کنترل و جلوگیری از روند سریع این بیماری شما باید دارو های مخصوص آن را مصرف نمایید، معولا با مصرف دارو روند کند می شود و از بدشکلی در مفاصل جلوگیری می شود؛ بنابراین شما باید داروهای ضد روماتیسمی مصرف کنید.
اما دارو تمام کار درمان نیست، شما باید در کنار آن برخی کار های دیگر انجام دهید که در ادامه در خصوص آن ها صحبت می کنیم.
افزایش فعالیت
پزشکان توصیه می کنند که افراد بزرگسالی که به این عارضه دچار هستند زمانی را در روز مخصوص فعالیت های ورزشی داشته باشند، انجام ورزش هایی مثل پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری روزانه برای سی دقیقه توصیه می شود.
زیرا داشتن فعالیت های جسمی مداوم خطر پیشرفت بیماری را کمتر می کند.
ترک سیگار
کشیدن سیگار علاوه بر اینکه سبب شدت یافتن روند بیماری می شود، مشکلات متنوع دیگری نیز برای شما به همراه دارد. همان طور که می دانید کشیدن سیگار موجب می شود تا فرد نتواند فعالیت های جسمی مناسبی داشته باشد، که این موضوع خود بسیار مضر است.
درمان گیاهی آرتریت روماتوئید
در طب گیاهی آمده است که افرادی به این عارضه دچار هستند نباید از غذاهای رطوبتی مصرف کنند، علاوه بر آن خوردن غذاهای سرد نطیر (ماهی، مرغ، اسفناج، ماست، خورشت آلو، سفیده تخم مرغ، خیار، کاهو، کدو، گشنیز، خرفه، هندوانه، توت سیاه، آلو سیاه، پرتقال، تخم خیار، تخم هندوانه، تخم کدو، تخم کاهو، جو، شیر، ماست، دوغ، کشک، شربت آلو، شربت زرشک و شربت لیمو) باید به حداقل برسد.
در عوض توصیه می شود تا مود زیر را در لیست غذایی خود قرار دهید:
گزنه، زنجبیل، زردچوبه، اسطوخودوس، نسترن، انغوزه، بابونه، گیاه پنجهشیطان، ریحان، کُندُر
ایا آرتریت روماتوئید خطرناک است؟
این بیماری جزو عارضه های شایعی می باشد که درصد بالایی در جهان به آن مبتلا هستند، در صورتی که شما روند بیماری را کنترل کنید و با مطابق با گفته های پزشک پیش بروید جای نگرانی وجود ندارد؛ شاید نتوان آن را به صورت قطعی درمان کرد، اما می توانید علائم آن را تا حد ممکن کم کنید.
دقت داشته باید که هدف در این بیماری مفاصل شما می باشد، به همین دلیل توصیه می کنیم تا در رژیم غذایی خود موادی را قرار دهید که برای استخوان ها و مفاصل مفید می باشند و سبب تقویت آن ها خواهند شد.
عاقبت بیماری آرتریت روماتوئید
شاید در آخر این سوال برایتان ایجاد شود که عاقبت افراد مبتلا به این بیماری چه می شود؟ در پاسخ باید بگوییم که اگر روند همه چیز تحت کنترل باشد، این افراد همانند سایرین می توانند تمامی فعالیت های ورزشی و روزانه خود را انجام دهند و این بیماری مشکلی برای آن ها ایجاد نخواهد.
اما چنانچه اهمیتی به آن ندهید و کنترلی بر روی ان انجام نشود؛ روند آسیب سریع تر طی می شود و احتمالا پس از چند سال متوجه تغییر در شکل استخوان های بدن خواهید شد.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.