زانو پرانتزی چیست؟ علت و درمان پای پرانتزی
زانو پرانتزی از جمله مشکلات رایجی می باشد که امروزه بسیاری از افراد از بدو کودکی به آن دچار هستند. نمی توان گفت که داشتن زانو یا پا پرانتزی یک مشکل خیلی جدی و اساسی است، ولی اگر از زمان کودکی دلیل آن را بدانید و برای جلوگیری از آن تلاش کنید هرگز این اتفاق نخواهد افتاد.
اگر شما و یا اطرافیان نزدیکتان دچار این مشکل شده اند این مطلب را بخوانید ما در این مقاله می خواهیم راجع به زانو و پای پرانتزی صحبت کنیم.
منظور از زانو پرانتزی چیست؟
همه شما مطمئناً افرادی را دیده اید که در سنین مختلف به زانوهایی پرانتزی شکل دچار هستند. معمولا این افراد حالت و شکل پاهایشان با سایرین متفاوت است.
اگر دوست دارید که بدانید پاهای شما پرانتزی است یا خیر، تنها کافی در جلوی یک آینه بایستید، قوزک پاهای خود را به یکدیگر نزدیک کنید. در این شرایط اگر فاصله بین زانوهای فرد از حالت طبیعی بیشتر باشد، به آن پا پرانتزی یا زانو پرانتزی گفته می شود.
در علم پزشکی به این نوع اختلال و مشکل، ژنوواروم گفته می شود. معمولا انحراف یا فاصله ای که در بین زانوها وجود داشته باشد، از حدود 5 تا 7 درجه کاملا طبیعی می باشد که در اکثر افراد دیده می شود و زمانی که این فاصله از 7 درجه بیشتر شود، دیگر این یک مشکل طبیعی نیست.
اغلب کودکان تا 2 سالگی به این مشکل دچار هستند که این معمولا به دلیل پوشک کردن آن ها رخ می دهد. و بعد از 2سالگی به مرور زمان به حالت طبیعی برمی گردد. اما زمانی که بعد از 2 سال نیز شاهد این مشکل در کودکان خود بودید، باید هر چه سریعا به یک متخصص زانو در تهران مراجعه کنید.
زیرا در این صورت دیگر نمی توان این مشکل را طبیعی دانست. چیزی که اکثرا افراد در رابطه با زانو پرانتزی دوست دارند بدانند، این که اصلا دلیل به وجود آمدن این مشکل چیست؟ چرا اصلا افراد از کودکی به چنین مشکلی دچار می شوند. در ادامه می خواهیم راجع به دلیل پرانتزی شدن پا یا زانوی کودک و ادامه آن تا بزرگسالی صحبت کنیم.
چه عواملی باعث ایجاد زانو یا پا پرانتزی می شود؟

علت زانوی پرانتزی چیست؟
علل ایجاد زانو پرانتزی چیست؟ سوالی که همیشه در ذهن افراد وجود دارد، این که دلیل پرانتزی شدن پاها چیست و چرا این اتفاق برای اکثر کودکان می افتد و در بزرگسالی نیز ادامه پیدا می کند بدون اینکه بهبود پیدا کند.
بهتر بدانید که داشتن زانوی پرانتزی از ابتدای کودکی رخ می دهد و این به دلیل آن است که استخوان ها و مفاصل کودک در ابتدای رشد نرم و انعطاف پذیر هستند و هنوز نتوانسته اند در جایگاه خود ثابت نگه داشته شوند. به همین دلیل بنا به مسائلی در ابتدای رشد کودک منجر به داشتن پاهایی پرانتزی شکل می شود.
البته لازم به ذکر که همانطور که گفته شد، در ابتدای طفولیت این یک اتفاق معمولی است و نیازی به درمان ندارد. ولی زمانی که از 2 سالگی به بعد ادامه پیدا کند، باید درمان شود. با مراجعه به هنگام نزد یک فوق تخصص ارتوپدی می توانید از بروز مشکلات در آینده جلوگیری کنید.
پس زمانی که کودکی تا نوجوانی دچار این عارضه می شود و داشتن پاهای پرانتزی در او ادامه دار می شود، می تواند نشانه بیماری راشیتیسم باشد. راشیتیسم یک بیماری رایج است که ناشی از کمبود ویتامین D می باشد و معمولا به این دلیل پرانتزی شدن پا تا دوران نوجوانی در فرد ادامه پیدا می کند.
پس چه دلیل می تواند در بزرگسالی باعث ایجاد پرانتزی شدن زانو شود؟ معمولا بزرگسالانی که به آرتروز زانو دچار می شوند، این آرتروز در آن ها باعث تخریب غضروف زانو می شود که در نتیجه کج شدن پاها و زانوی پرانتزی را به همراه دارد.
شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت مشاوره در زمینه مشکلات پرانتزی بودن پا با متخصصین کلینیک خانه درد از طریق شماره های 02126703126 و 02126702935 تماس بگیرید.
سایر دلایل رایج در ایجاد زانوی پرانتزی
همچنین دلایل دیگری وجود دارند که باعث پرانتزی شدن زانو و پاها می شود، که برخی از مهمترین علل پا پرانتزی عبارتند از:
- راه افتادن زودتر از حد معمول کودک
- نشستن به حالت W شکل که به اصطلاح نشستن به شکل دبلیو گفته می شود.
- چاق بودن و یا وزن اضافه یکی دیگر از دلایل داشتن پاهای پرانتزی شکل است.
- ایجاد شدن عفونت در استخوان ها
- داشتن تومورهای استخوانی
- ایجاد زخم و آسیب های فیزیکی و در مقابل آن جوش خوردن نامناسب پاها
- وجود بیماری هایی مانند پاژت استخوان، آکوندروپلازی و بیماری بلانت
- ایجاد دیسپلازی استخوانی و رشد غیر طبیعی در استخوان ها
- مسمومیت با سرب
- مسمومیت با فلوراید
با بهترین روش های درمان زانو درد آشنا شوید!
عوارض داشتن پا پرانتزی چیست؟

عوارض زانوی پرانتزی چیست
قطعاً زمانی که فردی به هر دلایلی به داشتن زانوی پرانتزی دچار می شود، این مشکل شامل عوارض جدی می باشد که این عوارض زندگی را برای بعضی از افراد سخت و دشوار می کند.
به این ترتیب در دوران کودکی و نوجوانی ممکن که عوارضی افراد را اذیت نکند ولی زمانی که فرد در بزرگسالی قدم می گذارد، مطمئنا عوارض جدی را به همراه خواهد داشت. به این صورت در بزرگسالی باعث ایجاد درد در زانوها شده و مخصوصا این درد در هنگام راه رفتن و انجام فعالیت های روزانه ممکن بیشتر شود.
البته لازم به ذکر که زمانی با این عوارض همراه خواهید شد که به دنبال درمان آن نباشید و نسبت به این مشکل خودتان را بی تفاوت جلوه دهید.
آرتروز زانو؛ عوارض داشتن زانوی پرانتزی
همچنین یکی دیگر از مهم ترین عوارضی که ناشی از زانوی پرانتزی می باشد، این که باعث می شود تا پارگی یا بریدگی در غضروف های زانو ایجاد شود و در نتیجه این مشکل ایجاد شدن آرتروز زانو می باشد. افرادی که به این عراضه دچار نیستند تصور می کنند که داشتن پاهایی به شکل پرانتزی سخت نیست.
در صورتی که این یک تصور اشتباه است و خود این این افراد می دانند که تا حد باید درد و آسیب را در زانوهای خود تحمل کنند. به این ترتیب تنها راه جلوگیری از بروز این عوارض، مراجعه به یک متخصص زانو و تلاش برای مقابله با این بیماری است.
چگونگی تشخیص زانو پرانتزی

تشخیص پا پرانتزی
تشخیص اینکه آیا پاهای شما یا فرزندانتان پرانتزی است یا خیر، به راحتی قابل فهمیدن است. البته لازم بدانید که این کار نیاز به تشخیص پزشک دارد و توسط خود شما قابل فهم نیست.
به همین دلیل تشخیص داشتن زانوی پرانتزی توسط پزشک متخصص به وسیله معاینه های بالینی، اندازه از دور زانو در کنار هم و در شرایطی که پاشنه ها به هم چسبیده است و حتی به کمک گرافی رادیولوژی در یک نمای تمام طول پاها قابل انجام دادن است.
به این صورت باید برای داشتن یک تشخیص درست یک پزشک متخصص را انتخاب کنید و به فکر رفتن به بهترین کلینیک درد در تهران باشید. داشتن یک تشخیص و درمان درست، نتیجه انتخاب ایده آل شما می باشد.
بهترین زمان مراجعه به پزشک برای درمان زانو پرانتزی

بهترین زمان مراجعه به دکتر
سوالی که اغلب افراد به دنبال آن هستند، این که بهترین زمان برای مراجعه به پزشک برای درمان زانوی پرانتزی چه زمانی است؟
همانطور که بارها در این مقاله ذکر شد، ایجاد شدن پاهای پرانتزی در زمانی که از سن طبیعی خودش یعنی دو سالگی عبور کند، از آنجایی که ممکن به دلایل گوناگونی از جمله راشیتیسم باشد، باید هر چه زودتر برای جلوگیری از ادامه دار شدن آن به پزشک مراجعه کرد.
همچنین در زمان بزرگسالی، افرادی که به دلیل نرم شدن غضروف زانو از جمله آرتروز و ساییده شدن زانو به این بیماری دچار شده اند، باید هر چه زودتر یک پزشک متخصص معتبر را برای درمان خود در نظر بگیرند.
زیرا شاید بتوان در مراحل ابتدایی بروز این درد تنها با انجام درمان های فیزیوتراپی، تزریقات و دارو درمانی باعث بهبود آن شد ولی زمانی که آن را نادیده می گیرید، ممکن باعث شدیدتر شدن درد و از جمله درمان هایی مانند جراحی شود. که این ممکن برای فرد دردناک باشد.
پس بهترین زمان برای مراجعه به پزشک برای پا پرانتزی در کودکی و بزرگسالی، و حتی نوجوانی تنها زمانی که شاهد این هستید که این مشکل در حال ایجاد شدن در بدن شماست.
از آنجایی که هر چه مشکل و بیماری بیشتر شود، درمان سخت تر و بهبود پیدا کردن دشوارتر می شود، همه چیز برای خود بیمار سخت شده و در نتیجه بیمار مجبور به تحمل کردن شرایط سخت می باشد و نمی تواند به زندگی عادی و انجام فعالیت های روزانه خود بازگردد.
به همین دلیل است که به روی مراجعه به پزشک در زمان ابتدایی بروز این عارضه به شدت تاکید می شود. پس شما نیز نباید این درمان را پشت گوش بیندازید و باید هر چه سریع تر برای پیدا کردن یک پزشک متخصص اقدام کنید.
روش های درمان پا پرانتزی چیست؟

راه درمان زانو پرانتزی
برای پاهای پرانتزی چه باید کرد؟ برای از بین بردن این مشکل راه های درمان زانوی پرانتزی، مفید و اساسی توسط پزشک متخصص در نظر گرفته شده که تنها کافی برای رها شدن از این دردها در بزرگسالی یا برای جلوگیری از بیشتر شدن و رواچ پرانتزی شدن پا در کودکی به این دکترهای متخصص مراجعه کنید.
بهتر بدانید درمانی که برای این مشکل در نظر گرفته می شود، ابتدا به این وابسته است که اصلا به چه دلیل این مشکل در فرد ایجاد شده است. به این ترتیب پزشک با توجه به تشخیص و ارزیابی دلیل بروز این مشکل به ایجاد راه حل برای درمان آن می پردازد.
پس بهتر بدانید که درمان زانو پرانتزی به خودی خود صورت نمی گیرد و وابسته به گذراندن مراحل مهمی است که شامل تشخیص و ارزیابی ابتدایی می باشد.
در مراحل ابتدایی زمانی که کودک به راشیسیتم دچار باشد تنها با درمان های دارویی این مشکل قابل حل می باشد ولی زمانی که فرد در بزرگسالی دچار پرانتزی شدن زانو شده باشد، حتما نیاز به مراحل درمانی از جمله فیزیوتراپی، تزریقات و در مرحله آخر جراحی می شود.
البته لازم بدانید در کودکان نیز زمانی که راشیتیسم به صورت شدید رخ داده باشد، پزشک متخصص، جراحی را به عنوان تنها راه درمان پیشنهاد می دهد. به این صورت مهم ترین روش درمان جراحی استئوتومی استخوان است. این روش به صورتی انجام می شود که باعث می شود تا استخوان های درشت نی به قطعات محکمی تبدیل شوند و در جایگاه خود سفت شوند.
درمان زانوی پرانتزی به وسیله ورزش

ورزش برای زانو پرانتزی
زمانی که این بیماری کم باشد و فرد را خیلی دچار نکرده باشد، با انجام یکسری حرکت های ورزشی که توسط پزشک متخصص تجویز شده است، به راحتی می توان برای درمان آن اقدام کرد.
این حرکات ورزشی می تواند شامل حرکات کششی در سمت کپسول داخلی زانو و حرکات تقویتی زانو برای عضلات جانبی ساق و ران باشد. همچنین باید از انجام حرکات ورزشی چهار زانو به شدت پرهیز شود که اصلا توصیه نمی شود.
به این صورت زمانی که پرانتزی شدن پا به تازگی رخ داده، و بدون درد باشد، به راحتی می توان با انجام حرکات ورزشی باعث بهبود آن شد.
جراحی استئوتومی چگونه عمل می کند؟
عمل زانو پرانتزی چگونه انجام می شود؟ این نوع جراحی معمولا به روی نوجوانانی انجام می شود که علاوه بر داشتن زانوهای پرانتزی نیاز به تعویض مفصل زانو نیز دارند. به این ترتیب جراحی استئوتومی نه تنها باعث صاف شدن استخوان های کج زانو می شود، بلکه از جراحی مفصل زانو جلوگیری کرده و آن را به تاخیر می اندازد.
بنابراین بعد از آنکه جراحی انجام شد، بیمار باید به تجویز پزشک 3 الی 8 ماه استراحت داشته باشد که مدت آن به میزان بیماری وابسته است که پزشک تحویز می کند. سپس می تواند بعد از این مدت به زندگی خود بازگردد و فعالیت های معمولی و روزانه خود را از سر بگیرد.
برای آنکه ممکن این بیماری در اثر رعایت نکردن استراحت و به آرامی حرکت کردن بعد از عمل باز گردد، بهتر بعد از عمل فرد حدود 1 الی 2 ماه از آتل بند استفاده کند تا بتواند به صورت کامل بهبود پیدا کند و کجی پا باز نگردد. بهتر است بدانید که بعد از انجام این جراحی زمان لازم است تا فرد به زندگی باز گردد و به طور کلی بهبود پیدا
کند. به این ترتیب برای جلوگیری از بازگشت پای پرانتزی به مراقبت های ویژه نیازمند است.
نتیجه گیری
اگر شما نیز به بیماری زانو و پاهای پرانتزی شکل دچار هستید، بهترین کار مراجعه به یک پزشک متخصص برای جلوگیری از بدتر شدن بیماری و استفاده از راه های درمان اساسی و تاثیرگذار است. پس به هیچ عنوان درمان خود را پشت گوش نیندازید.