Rate this page

پوکی استخوان



کم شدن تراکم استخوان است و به دنبال آن کم شدن قدرت و استحکام استخوان

پوکی استخوان چیست؟

پوکی استخوان باعث ضعف و شکنندگی استخوان ها می شود، آنقدر شکننده است که افتادن یا حتی فشارهای خفیف مانند خم شدن یا سرفه می تواند باعث شکستگی شود. شکستگی های مربوط به پوکی استخوان بیشتر در مفصل ران،  مچ یا ستون فقرات رخ می دهد.
استخوان بافت زنده ای است که مدام در حال شکسته شدن و جایگزینی است. پوکی استخوان وقتی ایجاد می شود که ایجاد استخوان جدید با از بین رفتن استخوان قدیمی تناسب نداشته باشد.
پوکی استخوان زنان و مردان از همه نژادها را تحت تأثیر قرار می دهد. اما زنان سفید پوست و آسیایی،  به ویژه زنان مسن یائسه بیشترین خطر را دارند. داروها، رژیم غذایی سالم و ورزش با تحمل وزن می توانند به جلوگیری از شکستن استخوان یا تقویت استخوانهای ضعیف کمک کنند.

علائم و نشانه های پوکی استخوان

عکس استخوان پوک

علائم پوکی استخوان

به طور معمول هیچ علائمی در مراحل اولیه پوکی استخوان وجود ندارد. اما هنگامی که استخوانهای شما از پوکی استخوان ضعیف شده باشد ممکن است علائم و نشانه­هایی داشته باشید که عبارتند از:

  • کمردرد، ناشی از شکستگی یا خوابیدن مهره ها روی هم
  • کاهش قد به مرور زمان
  • قامت خمیده
  • استخوانی که بسیار راحت تر از حد انتظار می شکند

در صورتی که شما هر یک از علائم بالا را داشته باشید، لازم است که هر چه سریع تر برای درمان به موقع و جلوگیری از عوارض شدید تر نزد بهترین متخصص ارتوپد در تهران مراجعه نمایید.

دلیل ابتلا به پوکی استخوان

عکس پوکی استخوان

علت پوکی استخوان

پوکی استخوان جزو عارضه هایی می باشد که مربوط به گروه جنسی خاصی نمی باشد و هم زنان و هم مردان به آن دچار می شوند. با اینکه این بیماری در افراد مسن شایع تر است، اما به این معنی نیست که افراد جوان تر به آن دچار نمی شوند.

زنان

زنان بیشتر از مردان در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند زیرا تغییرات هورمونی که در دوران یائسگی رخ می دهد مستقیماً بر تراکم استخوان تأثیر می گذارد.

هورمون زنانه استروژن برای سلامت استخوان ها ضروری است. پس از یائسگی  (زمانی که دوره های ماهانه متوقف می شود)، سطح استروژن کاهش می یابد و این می تواند منجر به کاهش سریع تراکم استخوان شود.

زنان در صورت داشتن موارد زیر در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به پوکی استخوان هستند:

  • یائسگی زودرس (قبل از سن 45 سالگی)
  • هیسترکتومی (برداشتن رحم) قبل از 45 سالگی، به ویژه در زمان هایی که تخمدان ها نیز برداشته شوند.
  • عدم قاعدگی بیشتر از شش ماه به دلیل ورزش بیش از حد یا رژیم غذایی زیاد

مردان

در خصوص مردان هنوز علت مشخصی بیان نشده است، اما برخی بر این باورند که مربوط به هورمون تستوسترون می باشد، همان طور که می دانید این هورمون رابطه مستقیمی با سلامت استخوان ها دارد، از این رو ممکن است در صورت کم شدن امکان پوکی استخوان افزایش یابد.

البته که بدن مردان تا سنین بالا به تولید تستوسترون ادامه می دهد، اما خطر پوکی استخوان در مردانی که به هر دلیل سطح تستوسترون پایینی دارند افزایش می یابد.

شاید اکنون این سوال برایتان ایجاد شود که چه چیزی موجب کم شدن این هورمون می شود؟ باید بیان کنیم که در حدود نیمی از مردان، علت دقیق کاهش سطح تستوسترون ناشناخته است، اما علل شناخته شده عبارتند از:

  • استفاده از برخی داروها مانند کورتیکواستروئیدهای خوراکی
  • مصرف بیش از حد الکل و مواد مخدر
  • هیپوگنادیسم (شرایطی که باعث کاهش غیرطبیعی سطح تستوسترون می شود)

عوامل خطر

پوکی استخوان

ایا پوکی استخوان درد دارد

با توجه به مطالب بالا باید به این نتیجه رسیده باشید که بسیاری از هورمون ها در بدن می توانند بر روند چرخش استخوان تأثیر بگذارند؛ بنابراین اگر مشکل غدد تولید کننده هورمون دارید، ممکن است خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهید.

شرایط مرتبط با هورمون که می توانند باعث پوکی استخوان شوند عبارتند از:

  • پرکاری تیروئید (غده تیروئید پرکار)
  • اختلالات غدد فوق کلیوی، مانند سندرم کوشینگ
  • کاهش میزان هورمون های جنسی (استروژن و تستوسترون)
  • اختلالات غده هیپوفیز
  • پرکاری پاراتیروئید (بیش از حد فعالیت غدد پاراتیروئید)

سایر عوامل خطر

سایر عواملی که تصور می شود خطر پوکی استخوان و شکستگی استخوان را افزایش می دهند عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی پوکی استخوان
  • سابقه والدین شکستگی لگن
  • چاقی زیاد
  • استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدهای خوراکی با دوز بالا (این دارو ها برای بیماری هایی مانند  آرتریت و آسم استفاده می شودکه می تواند بر استحکام استخوان تأثیر بگذارد)
  • داشتن اختلال های خوراکی مثل بی اشتهایی یا پرخوری زیاد
  • مصرف زیاد الکل و سیگار کشیدن
  • روماتیسم مفصلی
  • مصرف برخی از دارو هایی که برای درمان سرطان سینه و  سرطان پروستات تجویز می شود (به دلیل تغییراتی که در هورمون ها ایجاد می کنند)
  • عدم تحرک برای مدت طولانی

آیا می توان از پوکی استخوان پیشگیری کرد؟

استخوان ترک خورده

پیشگیری از پوکی استخوان

پوکی استخوان به طور کامل قابل پیشگیری نیست، اما کارهایی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری انجام دهید. مردان بالای 50 سال و زنان یائسه باید سطح کلسیم و ویتامین D خود را با پزشک خود در میان بگذارند تا بررسی کنند که آیا می توانند از کلسیم یا ویتامین D بیشتری بهره مند شوند یا خیر. پزشک همچنین ممکن است پیشنهاد دهد:

ترک سیگار: بسیاری از پزشکان به این نتیجه رسیده اند که مصرف مداوم سیگار می تواند خطر ابتلا به پوکی استوان را افزایش دهد.

حفظ وزن سالم: چاقی و لاغری زیاد جزو عوامل خطر زا برای این بیماری هستند، بنابراین با کنترل وزن خود از ایجاد این عارضه جلوگیری کنید.

کاهش مصرف الکل: الکل نیز جزو مواردی است که کصرف بیش از حد آن موجب رخ دادن این عارضه می باشد. بنابراین تا حد امکان از مصرف بی رویه آن جلوگیری کنید.

تمرینات تقویت استخوان: تمریناتی مانند پیاده روی سریع و فعالیت های عضلانی مانند تمرینات قدرتی می تواند به استخوان های شکننده کمک کند تا خود را ترمیم کنند و متراکم تر و قوی تر شوند.

به صورت کلی توصیه می کنیم با استفاده از روش های درمان خانگی پوکی استخوان به کنترل این بیماری کمک کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟

اگر احساس می کنید که در معرض خطر پوکی استخوان هستید یا در حال تجربه آن هستید، باید با پزشک خود ملاقات کنید، این مورد را به خاطر داشته باشید که با درمان زودهنگام پوکی استخوان، بهترین شانس برای جلوگیری از شکستگی استخوان با افزایش سن را دارید.

همچنین این مورد را هم در نظر داشته باشید که پوکی استخوان جزو عارضه هایی می باشد که تا حدودی ارثی است، بنابراین اگر یکی از افراد نزدیک خانواده شما دارای این بیماری می باشد، بهترین کار این است که شما نیز به صورت مرتب آزمایش های مربوطه را انجام دهید.

آیا پوکی استخوان قابل درمان است؟

درمان پوکی استخوان

پوکی استخوان چگونه درمان میشود

تاکنون هیچ روش قطعی برای درمان این عارضه معرفی نشده است، برخی از روش ها وجود دارد که انجام آن ها موجب می شوند تا علائم شما کمتر شود، اما این بیماری به طور صد در صدی درمان نمی شود.

عموما روش های درمانی که برای این بیماری تجویز می شود شامل: ورزش، مصرف مکمل های ویتامینی، مصرف مواد معدنی، دارو و … می باشد.

به طور کلی روش هیای متعددی برای درمان این بیماری معرفی می شود؛ اما بیشتر آن ها به جهت کنترل بیماری می باشد، زیرا در صورتی که پوکس استخوان کنترل نشود و به حال خود رها شود خطر شکستگی استخوان ها را در پی دارد.

توصیه های درمانی غالباً براساس تخمین خطر احتمال شکستن استخوان در ۱۰ سال آینده با استفاده از اطلاعاتی مانند آزمایش تراکم استخوان انجام می شود. اگر خطر شما زیاد نیست، ممکن است درمان شامل دارو نباشد و در عوض ممکن است بر اصلاح عوامل خطر افتادن و تخریب استخوانی متمرکز شود.

  • بیو فسفونات ها
  • داروهای آنتی بادی مونوکلونال
  • داروهای استخوان ساز
  • سبک زندگی و درمان­های خانگی

داروی پوکی استخوان

تجویز های دارویی به این جهت انجام می شود تا با تقویت استخوان های شما از شکستگی آن ها در آینده جلوگیری شود. برای افرادی کع به پوکی استخوان دچار می شوند بیشترین دارویی که تجویز می شود فسفونات‌ها مانند آلندرونیت (Fosamax) می ‌باشد. عوارض جانبی‌ این دسته از داروها عبارتند از تهوع، درد شکم، اختلال در بلع و خطر التهاب و زخم مری.

البته در صورتی که شما دارو را به درستی مصرف کنید (ناشتا، همراه با آب زیاد و جلوگیری از دراز کشیدن پس از مصرف) می توانید تا حد زیادی از عوارض مربوط به آن جلوگیری کنید.

همچنین شما این امکان را دارید که این دارو را به صورت تزریقی به طور سالانه دریافت کنید تا از عوارض های گوارشی آن جلوگیری کنید.

یکی دیگر از عوارض های دیگری که در خصوص این بیماری باید بیان کنیم شکستگی تنه استخوان ران می باشد، یعنی اگر شما بیشتر از 5 سال به طور مستمر این دارو را مصرف کنید سبب عارضه های جدی تر نیز خواهد شد.

درمان هورمونی پوکی استخوان

همان طور که در مطالب بالا مطالعه کردید، یکی از دلایل اصلی پوکی استخوان مربوط به کمبود هورمون های زنانه و مردانه می باشد، بنابراین با افزایش این هورمون ها می توان به کنترل این بیماری کمک کرد.

در مورد بانوان با تجویز استروژن می توان به حفظ تراکم استخوان کمک کرد، اما باید دقت بسیاری به خرج داد زیرا تجویز استروژن خطر لخته شدن خون و سرطان رحم یا پستان را به دنبال دارد.

در خصوص مردان نیز با جایگزین کردن تستوسترون می ‌توان موجب افزایش تراکم استخوان شویم، ولی داروهای ضد پوکی استخوان به تنهایی یا به همراه تستوسترون اثر بهتری در مردان دارند تا تستوسترون به تنهایی.

خانه درد از سال 1400 به عنوان مدرن ترین و پیشرفته ترین کلینیک ارائه دهنده ی خدمات فوق تخصصی به بیماران داخل و خارج از کشور در زمینه ستون فقرات، ارتوپدی و درد شروع به فعالیت نموده است.
پزشکان این مجموعه را بهترین و مجربترین جراحان فوق تخصص ستون فقرات و ارتوپدی تشکیل داده اند.
ارائه خدمات با استفاده از جدیدترین روش های تشخیصی و درمانی و مدرن ترین تجهیزات پزشکی در سطح استاندارد های بین المللی همگام با مراکز مشهور و معتبر در آمریکا و اروپا میباشد.

02126702935