علت، علائم و درمان کشیدگی و پارگی رباط زانو
علائم پارگی رباط صلیبی چیست؟ درمان کشیدگی رباط زانو چگونه است؟ برای ترمیم رباط زانو چه بخوریم؟ مراحل جوش خوردن رباط صلیبی به چه صورت است؟ در صورتی که هر یک از این سوالات برای شما ایجاد شده است و به دنبال پاسخ های آنها هستید تا انتها این مطلب همراه کلینیک خانه درد باشید؛ در این مقاله ما به صورت کامل به توضیح کشیدگی و پارگی رباط زانو خواهیم پرداخت.
کشیدگی و پارگی رباط زانو

عکس رباط زانو
این عارضه زمانی رخ می دهد که یکی از چهار رباط های زانو بیش از اندازه کشیده شود و یا حتی تمامی فیبر های زانو کشیده شوند. عموما رایج ترین دلایل این اتفاق مربوط به ضربه مستقیم به زانو و چرخش های ناگهانی می باشد.
مفصل زانو دارای چهار رباط می باشد که در اثر این اتفاقات ممکن است هریک از آن ها دچار کشیدگی و پارگی شوند. در قسمت مرکزی دو رباط قدامی و خلفی قرار دارد و در بخش کناره های زانو رباط های داخلی و خارجی واقع شده اند.
وظیفه تمامی این رباط ها در این است که حفظ ثبات مفاصل و محافظ از آن ها در برابر آسیب دیدگی را انجام دهند. در صورت پارگی هر یک از آن باید جهت درمان به فوق تخصص زانو مراجعه کنید.
علت کشیدگی و پارگی رباط زانو
به طور کلی هر نوع حرکتی که موجب کشیدگی بیش از حد زانو شود می تواند سبب بروز این عارضه شود. در ادامه به مهم ترین دلایل پارگی هر یک از رباط های زانو اشاره کرده ایم:
کشیدگی رباط صلیبی قدامی
پارگی این رباط معمولا به دلیل چرخش ناگهانی زانو یا کشیده شدن آن به سمت عقب رخ می دهد، کشیدگی های رباط زانو عموما به خاطر برخورد هایی است که به زانو وارد می شود.
کشیدگی رباط صلیبی خلفی
از شایع ترین دلایل پارگی این رباط می توان به خم شدن شدید زانو اشاره کرد. زمین خودرن، زانوی خم شده و تصادفات رانندگی از بارز ترین دلایل پارگی این رباط خلفی است.
با این حال بسیار کم دیده می شود که پارگی رباط زانو مربوط به این بخش باشید، یعنی کمتر از بیست درصد آسیب دیدگی ها مربوط به این رباط است.
کشیدگی رباط جانبی خارجی زانو
در صورتی که ضربه ای به قسمت های داخلی زانو وارد شود و شدت آن تا حدی باشد که زانو به سمت خارج کشیده شود، احتمال پارگی و آسیب دیدن این رباط وجود دارد.
کشیدگی رباط جانبی داخلی
در صورتی که فشاری به زانو وارد شود و بلخصوص در آن حالت پا روی زمین به صورت ثابت باشد و زانو به سمت داخل کشیده شود، کشیدگی و پارگی رباط داخلی زانو رخ می دهد.
علائم پارگی رباط صلیبی

علائم پارگی رباط صلیبی
- درد در ناحیه زانو
- ورم، کبودی و حساس شدن زانو
- کاهش دامنه حرکتی زانو (در صورتی که رباط به طور کامل پاره شده باشد حرکت فرد به شدت کم می شود)
- خالی شدن زانو
- لنگیدن در هنگام راه رفتن
- شنیدن صدای بلند از زانو هنگام آسیب
شما باید در صورت احساس هر یک از این علائم سریعا برای درمان به فوق تخصص ارتوپد مراجعه نمایید. زیرا در صورتی که اقدامات لازم انجام نشود در سال های آینده به مشکلاتی همچون خالی کردن زانو دچار خواهید شد.
درمان کشیدگی رباط زانو

درمان کشیدگی رباط زانو
برای درمان در ابتدا لازم است که شما عکس برداری یا ام آی آی انجام دهید تا به صورت دقیق مشخص شود پارگی مربوط به کدام قسمت از زانو می باشد؛ همچنین عکس برداری کمک می کند تا تشخیص دهیم آیا ساختار های دیگر زانو آسیب دیده اند یا نه.
دارو درمانی
شما باید از دارو های ضدالتهابی غیر استروئیدی استفاده نمایید، مصرف این دارو ها به شما کمک می کند تا درد کمتری داشته باشید. البته دقت داشته باشید که هرگز نباید بدون مراجعه به پزشک اقدام به مصرف دارو نمایید.
بهترین کار این است که به پزشک متخصص مراجعه نمایید و بنابر تجویز پزشک اقدام به مصرف دارو کنید.
یخ و گرما
توصیه می شود بلافاصله پس از آسیب دیدگی برای 10 الی 30 دقیقه از یخ در محل آسیب دیدگی استفاده کنید. تحقیقات نشان داده است که استفاده از یخ موجب می شود تا میزان آسیب کمتر شود.
پس از چند روز قرار گرفتن در وان آب گرم، سونا یا استخر گرم می تواند به بهبود جریان خون کمک کند و این گونه روند بهبودی سریع تر طی می شود. نکته مهم این نوع درمان این است که هنگام افزایش تورم بهتر است از ادامه گرما درمانی اجتناب کرد. اغلب بعد از 72 ساعت تورم کمتر شده و گرما به تدریج موجب تسکین درد میشود.
فیزیوتراپی
شاید این روش به تنهایی درمان کننده نباشد اما به شما کمک می کند تا روند درمان سریع تری داشته باشید، علاوه بر آن فیزیوتراپی سبب می شود تا احتمال بازگشت این عارضه کاهش یابد؛ درمان های تمرینی که شما باید انجام دهید شامل:
- تمرینات برای درمان پارگی رباط صلیبی زانو جهت بهبود انعطاف پذیری، قدرت، تعادل اندام تحتانی و کنترل باشد.
- ماساژ بافت نرم
- آزاد سازی و تحرک بخشیدن به مفصل
- الکتروتراپی (به عنوان مثال سونوگرافی)
- استعمال بریس
- استفاده از عصا
- سرما درمانی و گرما درمانی
- توصیه داروهای ضد التهابی
- آموزش تمرینات
- توصیه اصلاح فعالیت
- اصلاح بیومکانیکی
اوزون تراپی
این درمان یک بازسازی غیر جراحی است که جهت درد های مزمن تجویز می شود، در اوزون درمانی گاز اوزن موجب می شود که بازسازی بافت های داخل زانو سریع تر انجام شود و در نتیجه درد بیمار کمتر می شود.
پی آر پی
در صورتی که شما به پارگی جزئی رباط زانو دچار شده باشید می توانید از پی آر پی زانو استفاده کنید. در این روش درمانی پلاسمای غنی از پلاکت خون به بدن تزریق می شود و عموما با یک بار تزریق پس از چند هفته می توانید قعالیت های بدنی خود را انجام دهید.
استفاده از بریس زانو
بریس زانو یک روش درمانی نمی باشد اما می تواند روند درمان شما را سریع تر طی کند، در صورتی که شما به بی ثباتی زانو دچار شوید استفاده از بریس برای شما حتمی می شود.
با این حال هرگز نباید بدون تجویز و مشورت با پزشک از بریس استفاده کنید زیرا نه تنها مفید نمی باشد بلکه احتمال دارد سفتی زانو را بدتر کند.
مگنت تراپی
این روش درمانی به افرادی توصیه می شود که پس از جراحی به مشکلاتی دچار شده اند، مگنت تراپی درد و ناراحتی شما را کم می کند و از خاصیت هایی همچون خاصیت التیام دهندگی، بازسازی کنندگی، ضدالتهابی و ضد تورم برخوردار است.
درمان پارگی رباط صلیبی با طب سنتی
در طب سنتی برای درمان کشیدگی و پارگی رباط زانو از طب سورنی استفاده می شد، در این روش سوزن های بسیار ظریف در نقاظ مختلف بدن فرو می شد. در طب سوزنی با جذب شوک از زانو حفاظت میشد و با لغزنده شدن زانو حرکات آن روان تر می شد.
آسیب دیدن مینیسک با علائم متعددی، مانند درد، ورم، محدودیت حرکتی و صداهای کلیک یا سایش همراه است. طب سوزنی این علائم را برطرف میکند.
البته با این روش را خیلی توصیه نمی کنیم زیرا همچنان به صورت قطحی تاثیر آن مشخص نشده است. بنابراین قبل از انجام به خوبی تحقیق کنید.
جراحی
در مواردی که کشیدگی و پارگی رباط زانو به صورت شدید باشد و سایر روش های درمانی جوابگو نباشد پزشک جراحی را پیشنهاد می دهد. بنابراین عمل رباط صلیبی زانو تنها زمانی انجام می شود که کشیدگی از نوع درجه سه باشد، یعنی پارگی کامل رباط.
معمولا روشی که برای جراحی کشیدگی و پارگی رباط زانو استفاده می شود آرتروسکوپی می باشد، در این روش یک شکاف کوچک در جلو یا پشت زانو صورت می گیرد و یک دوربین کوچک وارد پا می شود.
دوربین میزان گسستگی و آسیب دیدگی را بررسی می کند و در نهایت با ابزار های مخصوص عملیات برداشتن یا ترمیم بافت آسیب دیده انجام می شود. با توجه به حساسیت این عمل توصیه می شود تا حتما نزد متخصصین حرفه مراجعه نمایید.
جوش خوردن رباط صلیبی یا ریکاوری آن چگونه است؟

مدت زمان ترمیم رباط زانو
این موضوع بستگی به این دارد که میزان آسیب دیدگی شما چقدر بوده است، علاوه بر آن بدن هر فرد با دیگری متفاوت است و مسلما سرعت بهبودی متفاوت می باشد.
برای این که جوش خوردن رباط صلیبی زانو سریع تر طی شود شما باید تمامی دستورات پزشک را رعایت کنید و از فشار آوردن به زانو تا حد امکان جلوگیری کنید. همچنین فیزیتراپی می تواند در طی شدن سریع تر روند درمان به شما کمک کند.
کلام آخر
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با تمامی جزئیات مربوط به کشیدگی و پارگی رباط زانو آشنا نماییم. در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.